Digitaal brand leren blussen

  • 2017-11-15
  • Amsterdam Security
  • Expo Fire protection area

De Brandweer Twente won er al verschillende innovatieprijzen mee en tijdens Amsterdam Security Expo in RAI Amsterdam konden bezoekers het speciale pak zelf uitproberen: de Redsuit, een standaard brandweeruitrusting waarmee in een virtuele omgeving kan worden getraind. “Brandweermannen en vrouwen riskeren bijna dagelijks hun leven”, legt Ymko Attema van Brandweer Twente uit. “Ze moeten dus optimaal getraind zijn. Met de Redsuit kan dat in een veilig omgeving. Maar wel levensecht.”

Met de Redsuit zit je niet achter een beeldscherm maar loop je daadwerkelijk door een virtuele ruimte, waarin verschillende scenario’s zijn geprogrammeerd. Zo is het mogelijk een brand in een appartement te bestrijden. Met een ‘echte’ spuit in je hand richt je op het fel uitslaande vuur. Door de verkleuring van de rook weet je of je juist gehandeld hebt. “We programmeren plekken waar we normaal moeilijk kunnen trainen. Denk aan operatiekamers, tunnels of een gevangenis”, vertelt Attema.

Brandweer Twente zit de RedSuit als een doorbraak in het ‘nieuwe oefenen’. Samen met de Universiteit Twente wordt hard gewerkt aan de doorontwikkeling. Volgens Attema is het binnenkort al mogelijk ook hitte te ervaren in het pak. “We hopen op interesse vanuit andere korpsen. Dan kunnen we opschalen.”

Latest Video

All videos