Top-3 bedreigingen van veiligheid in wijken: drugs, opiaten en verdovende middelen

  • 2017-11-15
  • Amsterdam Security
  • Convention Public safety

De grootschalige en uiterst professioneel georganiseerde handel in drugs is de grootste bedreiging van de veiligheid in Nederlandse wijken. Dat is het niet mis te verstane oordeel van politieonderzoeker en criminoloog Edward van der Torre. Van der Torre deed zijn uitspraak tijdens het congres Veiligheid in de Wijk van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) dat op donderdag 2 november werd georganiseerd tijdens de Amsterdam Security Convention in RAI Amsterdam.

“Door de jarenlange focus op ‘meer blauw op straat’ is recherchewerk een ondergeschoven kindje geworden”, doceerde Van der Torre. “Criminele organisaties wanen zich daardoor al jaren onaantastbaar en verweven zich steeds meer met de bovenwereld. En dat is niet alleen gaande in Brabant. Misdaad loont en lonkt in Nederland. We zijn erg goed in het creëren van kansen, maar niet in het vergroten van pakkansen.”

Volgens de criminoloog en lector aan de Politieacademie frustreert het wijkagenten mateloos dat ze zo weinig kunnen doen aan de georganiseerde drugscriminaliteit die hele wijken kan ontwrichten. “Ze moeten daarom ook hulp krijgen van gemeenteambtenaren. Want een gemeentehuis is een vindplaats van criminelen. Ze hebben de gemeente namelijk nodig: voor vergunningen en dergelijke. Verzoeken voor pizzeria’s, zonnestudio's en belwinkels zouden veel secuurder onder de loep genomen moeten worden. Het zijn bijna altijd witwasconstructies.”

Na Van der Torre sprak projectleider Woninginbraken van het projectteam High Impact Crimes van de Nationale Politie, Sybren van der Velden. Hij toonde aan dat de politie op veel terreinen successen boekt: het aantal woninginbraken, overvallen en plofkraken neemt al jaren gestaag af. Van der Torre bevestigd de cijfers. “Maar het heeft de aandacht afgeleid van wat echt ondermijnend werkt: de georganiseerde drugshandel. Die tiert welig.”

Latest Video

All videos